CSILLAG ÉS LÉLEK

Heti útravaló: május 18.
 
Rengeteg szavunk van arra, hogyan közlik az emberek egymással a gondolataikat. A magyar nyelv páratlan gazdagsága és szépsége, hogy minden egyes szó hűen tükrözi a verbális kapcsolat milyenségét.  Gondolj csak bele, mi a különbség a beszél, beszélget, megbeszél, rábeszél, kibeszél, lebeszél, vagy a mesél, pletykál, közöl, vitat, stb. között. Azt csak a nyelvünket nagyon jól beszélő tudja, érzi, mi a különbség köztük.
Ízelítőt kaphatunk a szavak különböző értelmezéséből a héten, viszont érdemes lesz résen lenni.
A Merkúr helyzete adja a folyamatos kommunikációs kényszert, a Nap jegyváltása csak rásegít erre.
Figyeld meg magad körül azokat az embereket, akik beszédükkel vonják magunkra folyamatosan mások figyelmét és ezzel energiáját is. Ha egy ilyen beszélgetés közben magadra is figyelsz, arra, mit érzel közben, még azt is észreveheted, hogyan nyújtja „csápjait” a szavaival feléd. Ha csak rá figyelsz, lemerülsz. Próbáld a tudatosságod, figyelmed fókuszát váltogatva hol magadra, hol beszélgetőtársadra irányítani, ezáltal mindig leszakítod magadról a csatornát. Ne lepődj meg, ha ilyenkor kizökken mondandójából a partnered, sőt, ha nagyon le van merülve és különösen szüksége lenne az energiádra, még talán dühös is lesz rád, ha észreveszi, nem figyelsz eléggé.
A Merkúr hátráló mozgásba fordulása sok félreértést teremthet, ami egyáltalán nem kirívó, hisz gondolj bele, mennyire más-más értelmet adunk egy-egy szónak. Az „autó” szó hallatán mindenkinek más kép ugrik a fejébe, így máris lehetetlenség általánosan az autóról beszélni, mert van, akinek a mindennapok közlekedési eszközét jelenti, míg másnak a balesete jut eszébe róla, ezáltal félelmet hoz elő, míg egy autókereskedőnek mindössze a napi rutint takarja. Hogy lehetne így közös alapra helyezett, félreértések nélküli beszélgetést lebonyolítani? Nem beszélve azokról az emberekről, akik pont ebből élnek, mások hiszékenységét kihasználva jutnak előnyhöz.

Próbálj beszéd közben minél többször magadra figyelni. (Fülön is csípheted magad a füllentéseiden.) Sokkal könnyebben átlátsz ilyenkor a hozzád beszélőn, megláthatod a célját és magad döntöd el, belemész-e a játékába.
Érdemes a leírt szavakat (különösen, ha szerződés) többször átolvasni, mert most könnyebben ér anyagi kár a figyelmetlenség és a csalások miatt.
Tudatosítsd azt, amit mondasz, ne engedd, hogy csak dőljön ki a szádból a hang kontroll nélkül.
Ha ügyes vagy, sok meglátással gazdagodhatsz ebben az időszakban a figyelem által.