CSILLAG ÉS LÉLEK

Heti útravaló: május 4.
 
Teliholddal indul a hét, így közvetlen anyák napjához kapcsolódva gondold végig a szüleiddel kapcsolatos nehezteléseket, meg nem bocsájtott tetteket, emlékeket. A méreg, amit így cipelsz magaddal, téged is mar, a súlya a válladat nyomja, beégett reflexei pedig nem engednek szabadon élni. Mintaként él benned, minden kapcsolatodban előjön.
Apró beégett kis sebek, amiket már talán el is felejtettél, de tudat alatt dolgozik. Egy atyai pofon gyerekkorból leblokkol, mikor egy izmos férfikart meglátsz, lehet, hogy nem a támaszt, hanem az erőszakot látod benne. Nem csak a párod, de magad se tudod, miért van benned félelem, miért nem tudod elengedni magad mellette.
 
Ugyanígy egy erőteljes anyai szidás hatása akár munkahelyi stresszként is előjöhet, ha a főnökasszonyod hangja, hanglejtése, esetleg mozdulata felidézi a több évtizedes eseményt.
Pörgesd végig minél többször gyermekkorod éveit, ha tudsz, látogass el a helyszínre is, és legfőképp beszélgess a szüleiddel, ha még megteheted, amíg megteheted. Mindkettőtök vállát nyomja a teher, ketten könnyebb elengedni. Teliholdkor az energiák is segítenek ebben. Minden hónapban, nem csak most. Ezen a héten több ilyen sérelem is előjöhet, tedd le, mielőtt továbbadod gyermekeidnek.

Megteheted ezt akkor is, ha már nem élnek a szüleid, a hatása ugyanolyan, csak nem kapsz közvetlen visszaigazolást, de ha befelé figyelsz, megérzed, hogy a megbocsájtás fizikailag is könnyebbé tesz.

Ha pedig igazán figyelmes és éber vagy, arra is rájössz, hogy mindezen eseményeknek oka is van, hiszen ezek nélkül egész máshogy alakult volna az életed. Mert ha sok kihívás van az életedben, alighanem már korán megtanultál a saját lábadra állni. Azok a gyerekek, akik fiatal korban kevés támogatást kaptak otthon, sokkal edzettebbek, általában életre valóbbak, nem futamodnak meg, vagy omolnak össze a nehézségek súlya alatt. A stabil érzelmi háttérből indulók ugyan lehet, hogy könnyebben bánnak a finomabb energiákkal, de nem biztos, hogy a váratlan, durva helyzetekben olyan könnyen feltalálják magukat, mint korán megerősödött társaik.
A figyelem azonban mindkét helyzetben meghozza a felismerést, már látod, hogy szüleid még azzal is segítettek, hogy nem kényeztettek el, a közös terhek pedig szertefoszlanak.
 
Arról nem is beszélve, hogy tudatos szülőként mindennek ismeretében mennyi értéket tudsz adni gyermekednek.