CSILLAG ÉS LÉLEK


Az Uránusz


Az első olyan bolygója a Naprendszernek, amelyik nem látszik szabad szemmel, így a jobb minőségű távcső nélküli korban nem tudtak a létezéséről, vagyis az általa szimbolizált energiák nem tudatosultak az emberiség életében. Felfedezése 1781 március 13-án történt (William Herschel nevéhez fűződik). A Naprendszer  harmadik legnagyobb  bolygója, 84 év  alatt kerüli meg a Földet (lassú mozgása folytán általában egy jegyben 8 évet tartózkodik).

Nem kell túlzottan járatosnak lenni a történelemben ahhoz, hogy feltűnjön, rá 8 évre kitört a francia forradalom. Maga a forradalom szimbolikája pedig tökéletesen bemutatja az Uránusz által képviselt energiákat: a jelszó a „Szabadság, egyenlőség, testvériség” a Bastille ostroma… (Felfedezésekor épp az Oroszlán jegyben állt, ami a királyok jegye is, el is söpörte őket)

Forradalmi, hirtelen, váratlan, kiszámíthatatlan, ezek a legismertebb jelzői, nem véletlen tartoznak a szimbólumai közé a technikai felfedezések (pl. elektromosság), újítások, forradalmak is. Minden korlátot lebont, amit talál (ld. Bastille), a szabadság, de negatív aspektusa által az anarchia is uránuszi szimbólum.
A Vízöntő jegy társuraként a közösség, egyenlőség, "Egy mindenkiért, mindenki egyért" jelszó is a jellemzője.

Végignézve e századi útját, szépen látszik a szimbólum, amit képvisel, és ebből lehet következtetni is arra, mit hozhat jelenleg a Kos jegyben. Természetesen megjósolni nem lehet előre, de ki-ki elgondolkozhat rajta.
A Vízöntő jegyben, saját uralt jegyében (1995 áprilistól 2003 márciusig) járva a technikai forradalom robbanásszerű változása látható. Ebben az időszakban kezdett mindenki által elérhetővé válni az internet, a mobiltelefon, a számítógép…és még sok-sok, azóta életünk természetes részét képező, akkor még drága és kicsit idegen technikai eszköz.
2003-ban az Uránusz belépett a Halak, a határtalanság, korlátlanság, ködös, megfoghatatlanság jegyébe. Szép lassan az eszközök kezdtek átmenni az eldobható kategóriába (sokaknak megvan még az első mobiljuk, működőképesen, manapság viszont már nem divat a javítgatás), már ritka és nem is célja a gyártónak megbízható, tartós cikkeket gyártani. A Halak jegy által szimbolizált ezotéria területén is meghozta a változást, hisz az úgynevezett „titkos” tanítások mindenki által elérhetővé váltak, többek között pont az internet általi elérhetősége révén. (Ami sajnos nem szűri ki a szélhámosokat sem)

És hogy mit szimbolizál a Kos jegyében levő Uránusz? A kiszámíthatatlanság, a váratlanság bolygója az erő, aktivitás, temperamentum, a „tűzön-vízen” át jegyében? Nehéz megmondani. De forradalmat (vagy anarchiát), robbanásszerű változást alighanem. Amiben hittünk, akár egy nap alatt is a visszájára fordulhat, de egy pillanat alatt is bevillanhat a megfelelő megoldás. Azon se kell meglepődni, ha az elektromos eszközök hirtelen tönkremennek, kiégnek, természetesen minden előzmény nélkül. Megkavarodhatnak a számítógép által vezérelt eszközök (mintha önálló életre kelnének), de hozhat eddig elképzelhetetlennek tartott változást is az életünkbe, akár a közlekedéssel, energiatermeléssel, számítástechnikával, stb. kapcsolatban.
Hozzáállásunkon is sok fog múlni. Mivel ezekre előre felkészülni nem lehet - hisz épp erről híres az Uránusz, hogy nem kopog be előtte -, így legjobban az jár, aki maga is elébe megy a változásoknak. (Ha valami nem tetszik, menj tovább, lépj tovább!) Ami viszont a legrosszabb megoldás, az az ellenállás, hisz a Kos erejével karöltve elsöpör minden elavult dolgot az Uránusz. A vadvízi evezősök tudják, ha beleesel a vízbe, vagy elsöpör a hullám, feküdj a vízre nyugodtan, előbb-utóbb ki tudsz majd menni a partra, de ha kapálózol, össze-vissza ütöd magad és még alá is merülhetsz.