CSILLAG ÉS LÉLEK

A Plútó

Noha a csillagászok már nem tartják bolygónak, szimbolikája nagyon is jelen van napjainkban.
1930. február 18-án fedezte fel egy amerikai hobbicsillagász, Clyde W. Tombaught.

Mint az Uránusz és a Neptunusz esetén, ebben az esetben is a történelem mutatja a bolygó szimbólumait. A bolygók által hordozott minőségek, a rezgése, energiái mindig is jelen voltak, ám csak akkor kerülnek „napvilágra”, amikor az az emberiség számára is tudatosul. Gondoljunk csak a forradalmi változásokat is szimbolizáló Uránusz felfedezését követő francia forradalomra, vagy például a ködösséggel is összeköthető Neptunusz felfedezésekor hódító útjára induló éterre.

Ugyan ez történt a Plútó felfedezése után is. Az alvilág ura (más néven Hádész) a Skorpió jegy uraként többek között a tudatalatti, a halál-újjászületés, a halálon túli élet, a hatalom, szélsőségesség, fanatizmus, a robbanás, átalakulás, az erőszak bolygója. Felfedezéséhez köthető a pszichoanalízis (tudatalatti megismerésére való törekvés) megjelenése, az atomenergia alkalmazása, a fasizmus, a koncentrációs táborok megjelenése, hisz analógiában megegyeznek.
A hatalom (nem csak politikai), gazdagság szimbóluma, de a szenvedélyes szexualitás is ide tartozik.

Minden gyökeres átalakuláshoz szükség van rá, a szenvedélyességére, lendületére (a Mars bolygó magasabb oktávja), de szélsőségességében hatalmas rombolásra képes.
A megoldást követelő válságok előidézésével végül is segít a gyökeres átalakulásban, szellemi fejlődésben, az élet végtelenségének megismerésében, az anyagi kötöttségtől mentes lét megélésében.

A Plútó minőségéhez tartozik minden olyan esemény, ami nagy tömegeket érint: katasztrófák, környezetszennyezés, terrorizmus, de a genetikai kísérletek, géntechnológia, a halálfélelem, alkímia, mágia is.

A gyökeres pusztítást hozó események hozhatják meg egyrészt a tiszta lapot, amin az új felépítése elkezdődhet, illetve azon felismeréseket, mi az, ami a lélek felébredésében már akadályt okoz.

Félelmeket azért hozhat, mert mindig olyan területeket hoz felszínre, amit az alvilág bugyrába száműzünk, amivel nem akarunk szembesülni.
A mostani felerősödött plútói minőség is azt mutatja, olyan határvonalat ért el az emberiség, ami óhatatlanul gyökeres változást igényel, túl sok minden van a tudattalanba elásva, amikkel ideje az emberiségnek szembesülni, ha kell, fájdalmak árán is. Ha valami már nem megújítható, azt az alapoktól kell újraépíteni, ilyenkor különösen nagy szerepe lehet a Plútó által mutatott energiaminőségnek.